Évszakok, hónapok, az idő múlása

évszakok hónapok tanítása angolul gyerekeknek Már régóta halogattam a saját gyerekeimmel való angolozás során az évszakok és a hónapok tanítását. Az angol dalok már hónapok óta várakoztak a fejemben, de valami még hiányzott, hogy igazán élvezetessé tudjam tenni számukra ezt a témakört is. Jelentem: az ihlet a lehető legjobbkor, év végén, Szilveszter napján megérkezett!

Nagyon egyszerűnek tűnik a témakör, végülis csak 4 évszak és 12 hónap nevét kell angolul megtanulni. Igen ám, csakhogy a gyerekeknek gyakran még iskoláskorban is gondot okoz a hónapok felsorolása szép sorban egymás után, hát még az, hogy melyik hónap melyik évszakhoz tartozik! A kisgyerekek pedig annyira a jelenben élnek, hogy a múlt és a jövő fogalmának megértése nagyon komoly kihívás számukra.

Gyakorló anyaként évek óta küszködünk (és nevetünk), hogy a gyerekek megértsék a tegnap, ma, holnap fogalmát. Biztosan Ti is sok humoros történetet tudtok mesélni a saját gyerekeitekről. Mivel a gyerekek nálunk kétévente érkeztek, az elmúlt években folyamatosan volt valaki a családban, akinek magyarázni kellett, hogy ami ma holnap, az holnap már ma lesz, és ami tegnap még ma volt, az mára már tegnap lett. :-)

Azt sem bírták megérteni jó sokáig, hogy hogy lehet az, hogy a Dani előbb született, mint a Máté, mégis mindig előbb a Máté szülinapját ünnepeljük! :-) (Dani 2004 márciusában, Máté 2006 februárjában született.)

Hatalmas ötletre bukkantam a minap a NurtureStore blogban: az idő fogalmának megtanításához készítsünk egy személyes hónapos-évszakos naptárt.

A naptár annyira megtetszett már első látásra, hogy úgy éreztem, ezt nekünk is meg kell csinálnunk. Zseniális ötletnek tartom, hogy a kör egyszerre lett négy és tizenkét részre osztva, remekül szemléltetve nemcsak az évszakok és a hónapok közötti összefüggéseket, hanem a törtek világát is a matematikában! :-) Annyit módosítottam az eredeti verzión, hogy én még az új év kezdetét is külön kiemeltem, bordó színt és "Happy New Year" feliratot kapott a December/Január határvonala.

personalised season wheel - kreatív segédanyag angoltanuláshoz kisgyermekkorban az évszakok és a hónapok témakörhöz

Nem is gondolnátok, hogy záporoztak az okos kis kérdéseik, és milyen tágra nyílt szemekkel hallgatták a válaszokat, miközben alkottunk. Most már látják, hogy minden évszakban három hónap van, értik a ciklikusságot, és nem vonják kétségbe azt sem, hogy Máténak előbb van a szülinapja, mint a Daninak! :-)

Azt is meg tudtuk beszélni, hogy a kezünkön a bütyköket használva végig tudjuk mondani, hogy melyik hónap hány napos, sőt, még a kritikus februárról, a szökőnapról és a szökőévekről is beszélgettünk. (Nagyon tetszett nekik a sztori, hogy annak idején féltünk, nehogy Dani épp a szökőnapon szülessen, mert akkor csak négyévente lenne szülinapja.)

Mindenkinek szívből ajánlom ennek a naptárnak az elkészítését, amikor a gyerkőc kb 4-5-6 éves, mert óriási segítség lehet a gyerekeknek nemcsak az angol nyelvtanulásban, hanem az idő múlásának megértéséhez is. Ráadásul nagyon nagy élvezet a gyártása, a gyerekek pedig imádják, ha valami pont róluk szól (ld családi fényképalbum nézegetése, stb).

Az elkészítéshez használhatjátok az eredeti hajtogatós módszert is, de én - matektanár lévén - maradtam a körzőnél és a vonalzónál, és egy kis szögfelezéssel és szögmásolással oldottam meg a kör 12 részre osztását. Így a papír sem gyűrődik össze, és egész biztosan egyenlő részekre lesz osztva a kör.

készül a kreatív évszakkerék a gyerekek angoltanításához

készül a kreatív évszakkerék a gyerekek angoltanításához

Ha ezt a procedúrát meg akarjátok úszni, töltsétek le a sablonomat innen, és akkor már csak annyi van hátra, hogy kiszínezitek az évszakoknál a hátteret, beragasztgatjátok a jellemző képeket az évszakokhoz (nálunk tulipán, napocska, falevél, hópehely képviseli az egyes évszakokat), majd a családtagok fotóit beragasztjátok abba a hónapba, amikor az illető szülinapja van.

készül a kreatív évszakkerék a gyerekek angoltanításához

Ha tartóssá akarjuk tenni, laminálhatjuk is. Nekem még annyi jutott eszembe, hogy a gyerekeknek egy csipesszel vagy gémkapoccsal lehet az oldalán jelezni, hogy most éppen hol tartunk.

Ugye, milyen egyszerű, de nagyszerű dolog ez?

"Making the simple complicated is commonplace; making the complicated simple, awesomely simple, that's creativity."

(‎"Az egyszerű dolgokat bonyolulttá tenni, mindennapos dolog; a bonyolult dolgokat egyszerűvé tenni, a lehető legegyszerűbbé – kreativitás." (Charles Mingus)

Köszönjük a kreatív ötletet, NurtureStore! :-)

Ja, és az angol dalok a hónapok-évszakok témakörhöz, míg el nem felejtem:

A hónapsoroló dal a Boney M-től (gyerekkorom nagy kedvence):

Az évszakokról pedig még gimiben tanultuk ezt a jó kis kánont, amit mostanában "véletlenül" főzés közben szoktam énekelgetni. (1:35-nél kezdődik angolul)

Winter is going away, summer is coming to stay...

Spring, spring, spring like all the birds that sing
Spring, spring, spring with all the flowers that bring
a happy summer time to your life, to children, man and wife.

Remélem, kedvet kaptatok, és minél többen elkészítitek a családi hónapsoroló naptárotokat! Sok örömöt kívánok hozzá!

******FIGYELEM!!! FRISSÍTÉS!!!!!

Úgy látszik, a Super Simple Songs csapattal nagyon egyfelé jár az agyunk, a facebook-on ugyanis ma (2012. január 2.) tették közzé a legújabb videójukat. Itt meg tudod nézni.


Ez az oldal DRUPAL rendszert használ
Címlap Back To Top