Játékos matematika angolul gyerekeknek

játékos matematika angolul gyerekeknek Amikor a kisgyerekek angolul tanulnak, egészen másként történik a nyelvtanulás, mint felnőttkorban. Mivel minden ugyanúgy történik, mint az anyanyelv tanulásánál, utánzás alapján, ezért az angoltanulással egyidőben nagyon sok más tudományból is fejlődnek, észrevétlenül. Egy nagyon kedves volt kollégám kedvéért most összegyűjtöttem, hogy mi mindent tanultunk az elmúlt 10 hónapban matematikából.

1. Sudoku angolul
húsvéti nyuszi
Tavaly húsvétkor csatoltam két feladatlapot, amit pont azért készítettünk, hogy játékosan matekozzunk egy kicsit, mindezt angolul. Az egyiken elrejtett tojásokat kellett megkeresni, és megszámolni (Easter Egg Hunt), a másikon pedig egy 3-5 éveseknek kifejlesztett Sudoku feladványt láthattatok.

2. Játékos matek angolul só-liszt gyurmázás közben
One Two Three Four Five song from clay
A só-liszt gyurmázás remek alkalom egy kis játékos matematikára. Még jobb, ha ezt angolul tesszük.

3. Nyomdázzunk, és matekozzunk angolul
játékos matekozás gyerekekkel nyomdázás közben
Sokan elszörnyülködnek azon, hogy kicsi gyerekek angolul tanulnak, mert fogalmuk sincs, hogy ha megfelelő módszerekkel folyik a nyelvtanulás, akkor az nem is tanulás, hanem játék, móka, szórakozás a gyerkőcnek. Ha azt mondom, közben még egy kis matematikát is tanulnak, egész biztos azt gondolják rólam, hogy nem vagyok normális, és sajnálják a gyereket, hogy szegény milyen tortúrának van kitéve. Nem is gondolná az ember, hogy amikor a gyerkőc valamilyen szempont szerint válogatja, szortírozza a dolgokat, már az is matematika. Pedig az, a halmazelmélet alapja. Amikor tavaly nyomdáztunk, erre láthattatok egy példát.

4. Fagyizzunk angolul, és számoljuk a gombócokat
fagyiskönyv angolul gyerekeknek
Emlékeztek még így január elején a tavaly nyári hőségre? Akkor fagyiztunk egy kicsit angolul, készítettünk egy kis könyvet, és számoltuk, hogy hány gombóc marad a tölcsérben, ha az 5-ből egy leesik, majd újra mégegy leesik.

5. Hónapos-évszakos időkerék és a törtek
évszakok hónapok tanítása angolul gyerekeknek
Legutóbb pedig egy kreatív időkereket készítettük a hónapok és az évszakok tanulásához, amivel kapcsolatban a gyerekek hihetetlenül okosakat kérdeztek a törtekkel kapcsolatban. Már tudják, hogy az egészet többféle módon fel lehet osztani egyenlő részekre, és sejtik azt is, hogy az 1/4 ugyanannyi, mint a 3/12. Persze mindezt nem tudatosan.

Szerintetek a gyerekek mindezt tanulásnak érezték? Egyáltalán nem, mégis a kis agyuk nagyon sokat csiszolódott a matematika területén is. Pedig csak angolul "tanultak". :-)


Ez az oldal DRUPAL rendszert használ
Címlap Back To Top