Sokak számára első hallásra nem tűnik túl bizalomgerjesztőnek a neve, de esküszöm, életem egyik legfinomabb süteményét kóstoltam november végén Gánton, amikor egy hosszú hétvégi kórustáborban a karácsonyi koncertre készültünk a kórussal, és mindenki hozott egy kis finomságot otthonról. Gondoltam, megosztom Veletek ennek az Angliában oly népszerű süteménynek, a répatortának (carrot cake) a receptjét. Aki kipróbálja ezt a receptet, garantáltan nagy sikert fog aratni!
Hozzávalók a répatorta tésztájához:
• 35 dkg reszelt sárgarépa
• 2 bögre cukor
• 3 tojás
• 1 bögre olaj
• 2 bögre liszt
• 1 natúr camping sajt
• 2 kiskanál fahéj
• 1 kiskanál őrölt szerecsendió
• 2 kiskanál szódabikarbóna
• 2 kiskanál sütőpor
• csipet só
• ½ bögre darabolt ananász konzervből
• ½ bögre apróra tördelt dió
• ½ bögre mazsola
Hozzávalók a mázhoz a répatorta tetejére:
• 2 natúr camping sajt
• 1,5-2 bögre porcukor
• 1 kiskanál citromlé
A répatorta elkészítése:
A 3 tojást a 2 bögre cukorral jól kikeverjük, majd hozzáadjuk a répát, sajtot, olajat, lisztet, fahéjat, szerecsendiót, szódabikarbónát, sütőport, sót, és keverőgéppel pár perc alatt simára dolgozzuk a tésztát. Tulajdonképpen ezzel már készen is van a répatorta tésztája, ha akarjuk, így is megsüthetjük, de még finomabb lesz a süti, ha ezután még fakanállal beleforgatunk egy kis ananászt, diót, és mazsolát.
A tésztát egy sütőpapírral bélelt 30*40-es tepsibe tesszük, és 180 fokon 30-40 perc alatt megsütjük.
Ha kihűlt a tészta, elkészítjük a tetejére a mázat, amit úgy kapunk, hogy a gépi habverővel alaposan összekeverünk 2 tömlős sajtot 1,5-2 bögre porcukorral, és egy kiskanál citromlével, és a kapott mázat óvatosan a répatorta tetejére simítjuk. Kis idő múlva a máz ugyanúgy megszilárdul, mint a mézeskalácsnál a díszítés.
Kis pihentetés után azonnal fogyasztható, és hűvös helyen tartva napokig eláll, és NAGYON FINOM! Ideális uzsonnára egy ötórai teával, de jól indulhat a napunk, ha reggelire fogyasztjuk egy kis tejeskávéval.
Remélem, sokan kedvet kaptatok, és elkészítitek. Akár már a farsangi mulatságokon is nagy sikert arathattok vele, csak egyet kérek: a gyerekeknek ne áruljátok el a nevét, csak miután már megkóstolták! :-)
A BEBE ANGOL foglalkozásra járó anyukáknak pedig a Pat-A-Cake és az I'm A Little Teapot angol gyerekdalok éneklése kötelező a sütisütés közben! :-)
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Friss hozzászólások
10 év 40 hét
10 év 40 hét
10 év 40 hét
10 év 40 hét
11 év 23 hét
11 év 23 hét
11 év 41 hét
11 év 41 hét
12 év 5 hét
12 év 5 hét