Are we there yet? - Játékos angolozás utazás közben

Are we there yet? angol társas hosszú autós utazásokra Remek kis őszi szünetünk volt. A szeptemberi és az októberi nagy pörgés után jól esett egy kicsit lelassulni, és egy kicsit egymásra koncentrálni. Ami pedig még különösen jó volt, az az, hogy sokkal több idő jutott végre a játékos angolozásra is a gyerekekkel. Ebben a bejegyzésben most arról mesélek, mi mindent játszottunk a hosszú autós utazásaink során angolul.

1. Guess the animal

Ez a játék már nagyon régóta nagy sláger nálunk. Jellemzek egy állatot, a gyerkőcök pedig kitalálják, mire gondoltam.

Pl. It's an animal that lives in the zoo, it's big, it's got four legs, it's like a huge cat, it's yellow or light brown with black stripes. (tiger)

It's a small animal that lives under the ground. It has no legs at all. It looks like a snake but it's much smaller. (worm)

Természetesen direkt hosszúra nyújtom a jellemzést, és igyekszem nem rögtön azzal az információval kezdeni, amiből azonnal rájönnek, hogy miről van szó, hadd halljanak minél több angolt. Nyelvtani kifejezéseket sajátíthatnak el ilyen módon észrevétlenül. (Pl have got / has got, smaller than, stb.)

2. Spelling is fun

Megfigyelhetjük, hogy még az angolul igen jól beszélők számára is mekkora nehézséget tud okozni, ha valamit betűzni kell. Hát még visszafelé! Ha betűznek valamit gyorsan a telefonba, és nekünk le kell tudni írni pontosan az utca nevét, stb. Rengeteg gyakorlást igényel a betűzés készségszintű elsajátítása. Az csak az alap, hogy ismerjük az angol ABC-s dalokat, és el tudjuk darálni az angol ábécét. Ha gyermekünk már tud írni-olvasni (tehát legalább második osztályos), akkor játszhatjuk azt is, hogy valaki betűz valamit, a többiek pedig kitalálják, mire gondolt az illető. Nem is olyan egyszerű ám, de nagy móka.

Pl. "Szí-éi-tí" (CAT)
"Kéi-í-wái" (KEY)
"Dzséi-jú-dzsí" (JUG)
"Szí-eitsh-éi-ái-ár" (CHAIR)

3. Are we there yet? - angol társasjáték hosszú autós utazásokra

Egy kedves angoltanár ismerősömtől kaptuk kölcsön ezt a társast, amit az őszi szünetben volt is alkalmunk letesztelni, és óriási sikert aratott.

Are we there yet? angol társas hosszú autós utazásokra

Are we there yet? angol társas hosszú autós utazásokra

Minden gyerkőc kap öt kártyát. (Ennyit még meg is tud tartani a kis kezében, és élvezettel olvasgatja is, hogy mi van rajtuk.) A gyerekeknek a kis kártyákon lévő dolgokat kell megtalálniuk, és ezzel pontokat gyűjteni. Ha valaki megtalált valamit, új kártyát kap. Mondanom sem kell, hogy mennyire hasznos a játék, mivel el is olvassák, ami rajta van, új szavakat, kifejezéseket tanulhatnak vele, és nem utolsósorban nagyon élvezetes is a játék.

Nagyon köszönjük az élményt, Rita!!!

4. Travel Bingo

Hasonlít az előző játékra, csak kicsit más kiszerelésben. Ilyesmit játszottunk már a nyári BEBE ANGOL táborban is. Itt egy-egy lapot kapnak a gyerekek sok kis képpel és felirattal, és akinek először összegyűlik öt kép egy sorban, vagy oszlopban, vagy átlósan, az a nyertes.

travel bingo - angol társasjáték utazáshoz

Nagyon sok ilyet találhatunk a neten, például innen is le tudtok tölteni egyet, vagy akik követik a facebook oldalunkat, annak már ez is ismerős lehet, de magunk is készíthetünk, és akkor nincs gond a kultúrális különbségekből sem.

Tipp: Ha le tudjuk laminálni a lapokat, akkor "dry-erase" filccel írva újra és újra használhatjuk a BINGO táblákat!

Ti mit szoktatok egy-egy hosszabb autós utazás során játszani? Írjátok meg egy-egy hozzászólásban!

Jó játékot, élményekben gazdag angoltanulást kívánok!


Ez az oldal DRUPAL rendszert használ
Címlap Back To Top