A bábok szerepe a kisgyermekkori nyelvoktatásban

Muppets cast Ma lenne 75 éves Jim Henson (1936-1990), a nagysikerű Muppet Show szereplőinek megálmodója és megvalósítója, aki nemcsak a Muppet Show-ban bábozott, hanem a gyerekek körében ma is nagy népszerűségnek örvendő Sesame Street-ben is. Ezen apropóból most arról fogok egy kicsit mesélni, hogy milyen szerepe van a báboknak az idegen nyelv tanításában.

Amikor először érkezik egy kisgyerek a BEBE ANGOL foglalkozásra, látható, hogy szorong, tele van félelemmel, ami elsősorban az újtól, az ismeretlentől való félelem, hogy nem tudja, mi fog itt most vele történni. Ráadásul még ijesztő is lehet, hogy előtte, amikor kérdezi az anyukájától, hogy most hova megyünk, azt a választ kapja, hogy angolozni vagy angolul tanulni. Nem elég szegénykémnek, hogy fogalma sincs, mi vár rá, még az is idegen nyelven történik, amiből ő egy kukkot nem ért!

Nem könnyű alaphelyzet ez sem a gyereknek, sem a szülőnek, és bevallom, nekem sem, a tanárnak. "Minden kezdet nehéz!" - tartja a közmondás, és milyen igaz! Mennyivel könnyebb, ha már túl vagyunk az első 1-2 hónapon! Hát még akkor, ha már a második/harmadik évet tapossuk együtt, és az angol nyelv már teljesen természetessé vált a gyerek életében! Addig azonban el kell jutni!

Na de kanyarodjunk vissza a legelejére. Ott a szorongó gyerek, egy picit Anyuka is szorong, és elkezdődik az angol foglalkozás. A furulyaszó után felülünk a képzeletbeli repülőre, és elrepülünk Angliába Jamie-hez...

Hogy ki az a Jamie? Az angliai barátom, egy kis krokodil, aki angolul beszél, és angol gyerekdalokat, mondókákat tanít nekünk. Ugyan nem báb, hanem egy nagy plüssfigura, akinek keze, lába, sőt, még hátizsákja is van, amibe olykor-olykor belerejt valami izgalmasat. Abban a pillanatban, amikor leszáll a repülő Angliában, és előkerül Jamie, a gyerekek tekintete felcsillan, és máris oldódik a kezdeti feszültség. Jamie-t meg lehet simogatni, Jamie-nek lehet integetni, Jamie-vel lehet énekelni, és Jamie megtapsol, ha ügyesek vagyunk. Szinte észre sem vesszük, de arra is Jamie tanítja meg a gyerekeket, hogy hogyan kell angolul köszönni!

elköszönés a bábtól

Egy-két hónap alatt igazi kötődés alakul ki a Jamie és a gyerekek között. Volt olyan kisgyerek, aki tavaly karácsonyra "Jamie"-t kapott ajándékba, és azóta otthon vele tart angolórákat a plüssjátékainak, és a babáinak! Édes, nem? Teljesen meghatódtam, amikor az anyuka mesélte. Már megvan az utánpótlásom is. :-)
Jamie tehát oldja a kezdeti feszültséget, és még szórakoztató is egyben.

A bábbal a gyerekek sokkal közvetlenebbek, mint a felnőttel, elfelejtik a félelmüket, és sokkal könnyebben kinyílnak, megszólalnak. Ezáltal a báb észrevétlenül fejleszti a gyerek beszédkészségét is, és növeli az aktív szókincset.

A báb teljesen elvarázsolja a gyerekeket! Akármilyen nyelven is beszél, a gyerekek tátott szájjal figyelik, mind mond vagy tesz. A legjobb eszköz a figyelemfelkeltésre és a figyelem fenntartására!

A bábok használatával segíthetjük a gyerekeknek az angol nyelv ritmusára való ráhangolódást. Elég a bábot a mondóka ritmusának megfelelően mozgatni, táncoltatni, és az apróságok máris velünk kántálják a mondókát, miközben a ritmusra ringatóznak, például amikor a pók (báb) lábait akarjuk megszámolni. A bábok használatával tehát egyrészt jól fejleszthető a gyerekek ritmusérzéke, másrészt sokkal könnyebben megtanulnak, elsajátítanak egy-egy angol mondókát is.

A gyerekek hatalmas képzelőerővel rendelkeznek. Egész komolyan meg tudnak ijedni a póktól! A bábokkal tovább fejleszthető a fantáziájuk és a kreativitásuk! A BEBE ANGOL foglalkozások során nemegyszer fordult már elő, hogy én is tanulok, lesek el ötleteket a gyerekektől, olyan klassz dolgokat csinálnak a bábokkal (is)! :-)

játék a pók bábbal

A bábokkal nagyon könnyű észrevétlenül, szórakoztató módon letesztelni a gyerekek tudását, hogy vajon mi mindent sikerült már elsajátítaniuk az angol nyelvből. A testrészeket szinte mindig úgy gyakoroljuk/ismételjük/ellenőrzöm, hogy a pók bábnak kell a megfelelő helyre másznia a gyerkőc testén. Ezt mindig olyan lelkesen csinálják a gyerekek! Néha már azon gondolkodok, hogy be kellene még vagy 15 pókot szereznem! :-)

Honnan szerezzünk bábokat?

Bábokat lehet készen vásárolni, de magunk is készíthetünk, ami általában még nagyobb örömet szokott okozni! Láthattátok, mekkora sikert arattak a papírból készült madárka bábjaink, meséltem már a katica ujjbábunkról is, melyet a pók bábhoz hasonlóan remekül lehet a testrészek gyakorlására használni. Aki eddig még soha nem bábozott otthon, próbálja ki, a sablonok segítségével otthon könnyedén el lehet őket készíteni.

Ha netán újabb zseniális ötleteket szeretnétek kapni az otthoni bábkészítéshez, akkor ez a videó, melyben Jim Henson azt mutatja be, hogy hogyan készítsünk otthon a leghétköznapibb tárgyakból bábokat, kihagyhatatlan! (A videó picit hosszú, majdnem 15 perc, de NAGYON NAGYON megéri végignézni!!!)

Az ilyen bábokkal aztán igazán élvezetessé tehetjük az angol nyelvtanulást! Én egyből kedvet kaptam az alkotáshoz... És Ti? Használtok otthon bábokat? Van saját készítésű vagy boltban vásárolt kedvencetek?

Kedves Betti! Ezúton is szeretnék gratulálni a honlapodhoz, no meg persze leginkább a mögötte folyó munkához. A lelkesedésed, lendületed minden gondolatban, betűben erőteljesen benne van. Ha idejutok a géphez, elég gyakori látogatója vagyok a honlapnak. A banános muffint is természetesen megsütöttük már nem is egyszer. Nagyon fincsi lett! Köszönjük szépen! Timi(a 2 éves Luca és a 4 és fél éves Lili anyukája)


Ez az oldal DRUPAL rendszert használ
Címlap Back To Top