Conkers - Angol játék gyerekeknek

conkers Az egyik legjobb dolog a szeptemberben, hogy nagyon jókat lehet az erdőben kirándulni. Az őszi táj mesés, az idő kellemes, a gyerekek pedig imádják, ha kimozdulunk, és erdei kincseket gyűjtögetünk. A szeptember a nagy gesztenyegyűjtés időszaka, hogy aztán a gesztenyékkel jókat játsszunk. Magyarországon még kevésbé ismert, de az angol gyerekek körében rendkívül népszerű játék a vadgesztenyéről elnevezett conkers.

Lassan már 12 éve lesz, hogy a Wellingtonban töltött tanévem során megismertem ezt a játékot Angliában. Azelőtt még csak nem is hallottam róla, pedig nagyon egyszerű dologról van szó.

Két játékos kell hozzá. Mindketten választanak egy gesztenyét, amit egy kb 30 cm hosszú, alján csomózott zsinórra fűzünk, miután a gesztenye közepén egy lyukat fúrtunk. Amikor mindkét játékosnak felfűztük a gesztenyéjét, kezdődhet a játék.

A játékosok felváltva próbálják meg eltalálni az ellenfél gesztenyéjét a sajátjukkal. Az nyer, aki előbb szétzúzza a másik gesztenyéjét úgy, hogy a saját gesztenyéje ép marad.

(Azért zárójelben megjegyezném, hogy ez a játék cseppet sem veszélytelen, nagyon tud fájni, ha például a kezünket találja el a gesztenye, úgyhogy csak óvatosan, szülői felügyelettel játsszuk!)

children playing conkers

A játékszabályok a következők:

1. Az a játékos, aki soron következik, megmondhatja, hogy az ellenfél pontosan milyen magasságba lógassa a gesztenyéjét, akinek pontosan ott kell tartania mozdulatlanul a gesztenyét, különben még egyszer célozhat a társa.

2. Ha elsőre nem sikerül eltalálni az ellenfél gesztenyéjét, még egyszer próbálkozhatunk.

3. Ha összegabalyodnak a zsinórok, akkor kap egy plusz célzási lehetőséget az a játékos, aki először kiabálja be azt a szót, hogy "gubanc". (Az angoloknál azt, hogy "strings", de gondoltam, a "gubanc" jobban hangzik, mint a "zsinór". :-) )

4. Ha sikerül úgy eltalálni az ellenfél gesztenyéjét, hogy az egy teljes kört ír le, újra célozhatunk.

Az a gesztenye, amelyik nyer, megkapja az "egypontos gesztenye" címet one-er. Ha ugyanezzel nyerünk egy újabb játszmát, felfokozódik a rangja "kétpontos gesztenyére" two-er. Ha igazán szuper gesztenyét sikerül az elején választani, akkor akár a következő évi gesztenyeszezonig is kitart. Na, akkor lesz csak igazán kemény! :-)

Milyen is a jó gesztenye?

Természetesen repedésmentes, kemény, nyomásra ellenálló, és a lehető legszabályosabb alakú. Egy lavór vízben lehet tesztelni: az a gesztenye, ami belül sérült, lebegni fog a víz tetején, tehát ezt nem érdemes választani. A jó gesztenye lesüllyed a lavór aljára.

Ha nagyon komolyan vesszük a játékot, alacsony hőfokon 25-30 percig száríthatjuk is a gesztenyénket, de olyan tanács is akad, hogy egy éjszakára be kell áztatni a gesztenyét ecetbe.

A conkers játék azon kívül, hogy szórakoztató, még a szem-kéz koordinációt is fejleszti. A mai világban, amikor a gyerekek nagy része drága számítógépes játékokon nő fel, nem rossz, ha mutatunk nekik egy-egy filléres, szabadban játszható játéklehetőséget is. Ki tudja, még a végén egy magyar gyerek nyeri a Conker Világbajnokságot! :-)

Megjegyzés, hogy ne csak játszunk, hanem tanuljunk is valamit angolul:

A conker a vadgesztenye, ami a vadgesztenyefa (horse-chestnut tree) termése, ami ugyebár nem ehető, szemben a szelídgesztenyével (chestnut), ami a szelídgesztenyefa (sweet-chestnut tree) termése.

Ti ismertétek ezt az angol játékot? Mit szoktatok a gesztenyével játszani?


Ez az oldal DRUPAL rendszert használ
Címlap Back To Top