Felesleges oktatni az angol nyelvet?

I speak little EnglishNincs egy órája, hogy elém került egy cikk azzal a címmel, hogy "Hoffmann Rózsa bődületes tervvel állt elő." Itt olvasható az a cikk, miszerint az oktatási államtitkárság háttérbe akarja szorítani az angol nyelv oktatását az iskolákban, és azt javasolják, hogy első nyelvként valami neolatin nyelvet vagy németet tanuljanak a gyerekek az iskolában, és az angol csak hetedik osztályban legyen bevezetve, második idegen nyelvként.

Arra hivatkoznak, hogy az "angolt túl könnyű megtanulni", és gyakorlatilag már a csapból is az csöpög, úgyhogy a sok angol impulzus miatt a diákok könnyen megtanulhatnak angolul. Szerintük szerencsésebb első idegen nyelvnek valami bonyolultabb nyelvet választani, és utána az angol már nagyon könnyen megtanulható.

Mióta ezeket a sorokat olvasom, záporoznak a kérdések a fejemben.

1. Milyen szinten tanul meg az, aki videóklippekből, meg a netről tanul angolul? Káromkodni biztos választékosan, de például egy hétköznapi udvarias indirekt kérdés feltevésébe már beletörhet a bicskája. (Could you tell me if there is a post office near here?) Hát még egy hivatalos levél megírásába!

2. Amikor még gimnáziumban tanítottam, hihetetlen, mekkora különbséget jelentett az, hogy valaki heti 5 órában tanulja első nyelvként az angolt, vagy csak heti 3-ban második nyelvként. Az 5-órás csoportokkal szárnyalni lehetett, 2 év alatt nagyon jó szintre jutottunk, a heti 3 órás csoportoknál viszont néha úgy éreztem, hogy egy helyben toporgunk. Vajon ugyanazt az óraszámot akarják a két idegen nyelvhez adni?

3. "Lehetne akár valamiféle minősítés azon iskoláknak, amelyek a nyelvi-kulturális többszínűség jegyében kínálnak más első, élő nyelvet, vagy a latint." Mi ez kérem, ha nem sarokba szorítás? Szerencsétlen iskolaigazgatók őrlődhetnek majd a két tűz között, a szülők többsége ugyanis szinte biztos, hogy foggal-körömmel ragaszkodni fog az angolhoz, mint első idegen nyelvhez.

4. Mégis hogy képzelik, hogy ez a kettő együtt menni fog: "az angol nyelv ismerete alapkövetelmény lenne" úgy, hogy az angol nyelv oktatását háttérbe szorítják???????!!!!!!!!!
Hiszen eddig is a felnőtt lakosságnak jó, ha 25-30%-a beszélt valami idegen nyelvet. Sokan lediplomázni is azért nem tudnak, mert nincs meg a középfokú nyelvvizsgájuk. Ezután majd jobb lesz?

Csak ámulok és bámulok. Amikor egyre nő azon szülőknek a száma, akik már a kisgyermekkori "nyelvoktatásban" látják a jövőt, mert tudják, érzik, tapasztalják, hogy minél korábban, annál jobb!

Ezek után aztán tényleg kezdem úgy érezni, hogy szerencsések a gyerekeim, hogy angoltanár az anyukájuk. De mi lesz azokkal, akiknek nem tudnak otthon segíteni? Majd latinul fognak egy pohár vizet kérni, bármerre is járnak a világban? Sebaj, azt legalább jó bonyolult módon tehetik, és garantált, hogy senki nem fogja megérteni!

Ti mit gondoltok? Csak én vagyok ilyen borúlátó?

A tv2-n nyilatkozott egy angol nyelvtanár, aki még egy fontos dolgot felvetett, miszerint nem kellene figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy az angol nyelvtanítás előrébb jár már módszertani szempontból, mint a többi nyelv! Milyen igaza van! A riport itt található:
http://tv2.hu/mokka/video/befellegzett-az-angol-nyelv-oktatasanak

Ilyen jól állunk mi angolból? Megint majd mi magyarok megmutatjuk... igazából nekem nem tetszik. Pedig csak koca angolos vagyok. Annak idején oroszt tanultam, és még mindig emlékszem néhány szóra belőle... Ha esetleg angol lett volna, akkor ma nem használnám ilyen sűrűn az online szótárakat...

Sokan ülnek az irodában, akik meg akarják mutatni, hogy csinálnak is valamit. Mi meg együk. Részemről maradnék az angolnál...

Érdekes, vagy inkább ijesztő ez a felfogás, hiszen, ha olyan könnyű lenne az angol, akkor már mindenki tudna angolul, de ha angolórával és TV-vel nem tanultak meg a gyerekek, akkor csak TV-vel miért tanulnának meg könnyebben? :O

Ja, és még egy dolog eszembe jutott. Arra hivatkoznak az okosok, hogy az angolt túl könnyű megtanulni. Kérdés, hogy milyen szinten túl könnyű... Ha olyan könnyű lenne, vígan csacsogna az egész ország angolul, de egyelőre alig-alig akad olyan magyar, aki bátran mer és tud is angolul kommunikálni.

Most olvasom Annamari cikkét, ami részben érinti ezt a témát. Nagyon ötletesnek találom a cikke végén a "fejre fordított piramis" gondolatát, miszerint fordítva építkezünk, és akkor próbálunk meg egyre többet beletömni a gyerekek fejébe, mikor már amúgy is túlterheltek, ahelyett, hogy több lehetőséget biztosítanánk a gyerekeknek, hogy már kisgyermekkorban elkezdhessék az angol nyelv tanulását. A cikk elolvasható itt:
http://www.ketnyelvugyerek.hu/blog/2011/08/forditva-epitkezunk/

Nem az a gond (nem csak az), hogy a tanárok és a felsőbbek ezt gondol(hat)ják....hanem a diákok is...angol? szuper, menni fog, hiszen tényleg megérted pár óra után a videoklippből pár dolgot...(igen, a Lomb Kató mondta, hogy az angolban az első tíz év könnyű, de utána...) ezt kéne tudatosítani (szerintem), hogy az angol nem egy nájlon nyelv...hanem bizony van olyan ÉRTÉKE, mint másnak...és legyen IGÉNY magas szinten tudni.
:)


Ez az oldal DRUPAL rendszert használ
Címlap Back To Top