Lopott öt percek az angolozásra

5 minutes Mióta elkezdődött az iskola, óvoda, töredékére csökkent az az idő, amit a gyerekeimmel együtt tölthetek, és annak is jó része elmegy a rutin dolgokra, mint levegőzés, evés, mosdás, és a legfontosabb, hogy időben menjen este mindenki aludni, hogy bírja a másnapot. Viszont ha valaki egyszer elkezd egy idegen nyelvvel foglalkozni, annak az első és legfontosabb szabály: TILOS ABBAHAGYNI!!! Mégha csak 5 perc is jut rá naponta, akkor is meg kell találni a módját, hiszen az ember gyorsan elfelejt mindent, főleg az idegen nyelveket, ha nem foglalkozik vele.

Mit lehet tenni ilyen alaphelyzetben, amikor látszólag nincs idő az angolozásra?

• Egy-egy utazás során az autóban hallgatjuk az angol gyerekdalos CD-ket. Lehet ez hosszabb út a nagymamákhoz, vagy csak egy párperces út az oviig, a lényeg, hogy minimum egy dalocska belefér. Az is mennyivel több, mint a semmi! Hát még ha a duplája, triplája is belefér! :-)

Este a fürdési ceremóniánál angolul mókázunk. Nagyon hasznos hozzá ez a kis mosakodós dalocska a Super Simple Songs csapattól, amit aztán kreatívan lehet tovább fejleszteni újabb és újabb szövegek gyártásával.

Reggel is gyorsíthatjuk a készülődést, ha rásegítünk egy kis dalolással. Ehhez két nagyszerű angol gyerekdalt tudok ajánlani. Az egyik a Here We Go Round The Mulberry Bush és annak változatai, mint például ez a verzió a Kiboomu-tól:

A másik angol gyerekdal, ami gyakran hallható nálunk a reggeli és az esti órákban, az a Polly Put The Kettle On, persze egy picit átköltve az öltözködéshez: "Máté, put your shoes/socks/pyjamas on...", ("Máté, take your pyjamas/shoes off"), attól függően, hogy melyik ruhadarabot kellene rávarázsolni a gyerekre, vagy leimádkozni róla.

• Akár esti mesének, akár reggel az indulás előtt, ha nagyon gyorsak vagyunk, még beleférhet egy rövid angol gyerekkönyv elolvasása. Hihetetlen, de néha előfordul, hogy olyan ügyesek vagyunk reggel, hogy a kakaózás, öltözés, fogmosás után marad pár perc egy rövid, de frappáns mesére. (Legalábbis addig, míg nem kellenek az overálok! :-))

Erre nagyon jók például a Maisy-ről, a kisegérről szóló kis mesekönyvek, de erről majd legközelebb mesélek.

Ti hogyan találtok lopott öt perceket az angolozáshoz? Örülnék, ha megosztanátok velünk.


Ez az oldal DRUPAL rendszert használ
Címlap Back To Top