Só-liszt gyurma, főzés nélkül

só-liszt gyurma A múltkori főzött só-liszt gyurma bejegyzésre a sok pozitív visszajelzés mellett érkezett egy építő jellegű negatív kritika is: ezzel a főzött gyurmával nem lehet tartós műalkotásokat készíteni, csak "gyömöszkölni" lehet, mert nem lehet kiszárítani, kisütni, és kifesteni. Jogos! Ezen felbuzdulva kipróbáltuk tehát az eredeti, többek által ismert, főzést nem igénylő só-liszt gyurmát is, ami szintén nagy sikert aratott a gyerekeknél.

Megmondom őszintén, én azért örültem a főzött só-liszt gyurmának, mert gyerekkorom óta őrzöm a negatív élményeket, amik a főzés nélküli só-liszt gyurmázáshoz fűződnek: borzasztó rossz volt a tapintása, a mai napig kiráz a hideg, ha arra gondolok, ahogy az a gyurmának nevezett valami szinte kimarta a kezemet az iskolai technika órán.

Hála az internetnek, kiderült, hogy erre is van megoldás: egy egész kicsi olajat is kell keverni a masszába! És működik! Így már tényleg kellemes a tapintása!

A főzés nélüli só-liszt gyurma elkészítése még a pofonegyszerűnél is egyszerűbb:

30 dkg liszt
30 dkg só
kb 2,25 dl víz
1 evőkanál étolaj

Ezeket összedolgozzuk, aztán mehetünk is alkotni.

gyurmázás

gyurmázás

gyurmázás

Amint azt már észrevehettétek, amikor titokban angolozásra (is) készülök, először mindig hagyom a gyerekeket szabadon csak úgy kedvükre alkotni, hadd éljék ki a kreativitásukat. Imádom az ötleteiket!

Itt egy tűzrakóhely készül éppen:

gyurmázás

Itt pedig főzünk a fazékban:

gyurmázás

Aztán amikor a konyhából hozok még egy-két kelléket, és én is elkezdek alkotni, már mindenki sejti, hogy onnantól angolul fogok csacsogni arról, amit éppen csinálok, miközben persze a többiek is szabadon alkotnak kedvükre. Előkerül egy doboz gyufa (a matchbox vs. a box of matches!), meg egy kis szotyola (sunflower seeds).

gyurmázás

gyurmázás

A szotyolával pikkelyeket varázsolhatunk a halacskára (scales), a gyufák segítségével pedig helyes kis süniket (hedgehog) készíthetünk. (Azért ezeket így nehogy betegyük kisütni a sütőbe! :-) )

gyurmázás angolul

Nekem még a gyümölcsök, meg a teknős jutott eszembe, amit könnyen el lehet gyurmával készíteni, és nagyon mutatós. Közben énekelhetjük az I like to eat, eat, eat, apples and bananas dalt, amire jókat lehet bohóckodni a gyerekekkel, vagy a Jelly on a plate dallamára játszhatunk az izgő-mozgó gyurma cseresznyével (Cherry on a plate). Minél viccesebb, annál jobb! Nagyon szeretik a gyerekek, ha Anya viccesre veszi a figurát. Mi felnőttek pedig nagyon szeretjük, ha a gyerekeken látszik, hogy élvezik az angol nyelvtanulást. :-)

Azt is nagyon szokták élvezni a gyerekeim, amikor ki kell találniuk, hogy éppen mit alkotok. No nem ám úgy, hogy csak nézik, amit formázok, hanem folyamatosan kommentálom, körülírom angolul, hogy mit alkotok, aztán ők meg versenyeznek, hogy ki jön rá hamarabb. Néha picit hagyom őket találgatni, (lássuk, mi minden jut eszükbe angolul!), aztán elejtek egy-két kulcsmondatot, mint It's got eight legs. Sokszor az ilyen találós kérdéseknek is kettős öröm a vége: Anya örül és csodálkozik, hogy a gyerkőc mennyi mindent ért már angolul, és hogy nem is a spider, hanem az octopus jut az eszébe, a gyerkőc pedig örül, hogy kitalálta, hogy Anya pókot készít. :-)

Nem mellékes az sem, hogy a sütőben ki is lehet sütni az elkészült műalkotásokat, aztán ki lehet őket festeni, és játszhatunk velük különböző szerepjátékokat is angolul a gyerekekkel. Fontos, hogy alacsony hőfokon süssük, először fél órát nyitott sütőajtóval, majd utána zárt sütőajtóval szintén alacsony, kb. 50 fokon, mert különben könnyen kirepedezhet a műalkotás.

Nektek van még egyéb ötletetek, hogy mit érdemes ilyen só-liszt gyurmával megformázni? Esetleg van hozzá illő angol gyerekdal is a tarsolyotokban? Ha van, feltétlenül osszátok meg velünk akár itt a hozzászólásokban, akár képfeltöltéssel a BEBE ANGOL facebook-os oldalán! Előre is köszönjük!

Jó gyurmázást és vidám angolozást kívánok!


Ez az oldal DRUPAL rendszert használ
Címlap Back To Top