Hangolódjunk a télre angolul is

kreatív hóember angolozáshoz Egyre hidegebb van, a kisgyerekes anyukák legnagyobb örömére előkerültek a szekrény mélyéről az overálok is. Lassan elkezdünk a télre és a karácsonyra hangolódni a gyerekekkel a BEBE ANGOL foglalkozásokon is. Ehhez szeretnék most egy "gyertyás" angol mondókát és egy egyszerű hóemberes angol gyerekdalt mutatni Nektek, és ötletet adni arra, hogy hogyan lehet ezt a témát még otthon kreatívan elmélyíteni angolul a gyerekekkel.

A gyertyás angol mondóka nagyon egyszerű, nagyon rövid, így már a legkisebbek is hamar megtanulhatják. Az én gyerekeim annak idején ebből az angol mondókából tanulták meg többek között a candle szót.

Jack be nimble,
Jack be quick,
Jack jump over
The candlestick.

S hogy milyen gyertya fölött ugráljanak a gyerekek, hogy azért ne legyen túl veszélyes a dolog? Íme, egy ötlet, nem kell más hozzá, csak egy üres WC-papír guriga, meg krepp-papír, és stiftes ragasztó. Nálunk nagyon élvezték a gyerekek a gyertyakészítést, no és persze utána a gyertya fölött való ugrálást is.

készül a gyertya a WC-papír gurigából

Először tekerjük be a WC-papír gurigát sárga krepp papírral úgy, hogy a tetején hagyjunk helyet a kanócnak. A kanócot egyszerűen a krepp papír összesodrásával kapjuk meg. Ezután jöhet a másik színű krepp papír, ilyen színű lesz a gyertya. Nálunk a gyerekek a lila színt választották. Akinek van kedve, még egy hópehely alátétet is adhat a gyertyához.

készül a gyertya a WC-papír gurigából

készül a gyertya a WC-papír gurigából

kész a gyertya a WC-papír gurigából

kész a gyertya a játékos angolozáshoz

Ha elkészült a gyertya, kezdődhet az ugri-bugri! A kisgyerekeknek lételeme a mozgás most ezt összekapcsolhatjuk egy kis kreativitással, és játékos nyelvtanulással. Hm..., kell ennél több egy kisgyerek számára?

Az a legjobb ebben a gyertyában, hogy pillanatok alatt elkészíthető, és már a legkisebbek is megbirkóznak vele egy kis szülői segítséggel.

Hát, ez nem annyira mondható el a másik mai termésünkről, a hóember lámpásról, ez utóbbi ugyanis inkább nagyobbacskáknak való, fejlett finommotorikára, és az ovis korosztályra még nem annyira jellemző türelemre van szükség az elkészítéséhez, de mentségére legyen mondva, hogy ha végre elkészül a remekmű, akkor nagyon mutatós!

Még pénteken vettem meg a hétvégi nagybevásárlás során a Barkácsvilág - Advent és karácsony című gyerekeknek szóló kreatív újságot, amire a Dani azon nyomban lecsapott, amikor meglátta, és nekiállt alkotni. Ez lett belőle (na jó, én is segítettem egy kicsit):

készül a hóember

készül a hóember

készül a kreatív hóember

A kedvenc részem a söprű elkészítése volt: egy barna téglalap alakú papírt kellett a fényképen látható módon párhuzamosan bevagdosni, rátekerni a hurkapálcára, és arany szalaggal körbetekerni. Nagyon mutatós lett!

készül a hóember

készül a kreatív hóember

Végül már csak az átlátszó papírhas, és a vattából készült hó hiányzott, és elkészült a műalkotás.

készül a kreatív hóember

kész a kreatív hóember

Közben többször is elénekeltük azt a hóemberes angol gyerekdalt, amit tavaly az ovis BEBE ANGOL-osoknak is megtanítottunk a Super Simple Songs karácsonyi albumáról, amibe itt tudtok belehallgatni. (Klikk az 5. dalra, vagy a dal címe előtti kis háromszögre.)

I'm a little snowman, look at me,
These are my buttons, one, two, three,
These are my eyes and this is my nose,
I wear a hat and scarf, brrrr....... it's cold.

Na, kitaláltátok már, hogy a dal szerint mi hiányzik még a mi kis hóemberünkről?
(Virtuálisan küldök egy forró csokit a helyes megfejtőknek. :-) )

Amúgy a kisebb gyerekekkel nagyon egyszerű és mutatós hóembert készíthetünk úgy is, ha egy kék hátterű papírra ragasztunk fehér papírból karikákat, és ha mi előre kivágjuk a kiegészítőket, akkor már akár a kis kétéves is megbirkózhat a feladattal. Itt például Gergő hópelyheket ragaszt kreppapírból (2*2 cm-es négyzetek összegyűrése és felragasztása - hm... micsoda finommotorika és szem-kéz koordináció a pici ujjacskáknak!), miután megrajzolta a szemeket, gombokat a hóemberre, és a kalap is a helyére került.

készül a hóember és a hópelyhek

Az ovisokkal tavaly ezt a feladatlapot csináltuk a hóemberes dalhoz az angol foglalkozáson, emlékeztek? Akinek van kedve, most újra megcsinálhatja, hiszen ismétlés a tudás anyja.

Ha még több játékosságot szeretnétek belevinni a hóember felöltöztetésébe, akkor készíthettek egy pörgettyűt is, a gyerekek nagyon szeretik ezt a fajta véletlenszerűséget. Sőt, akár Anya ellen is lehet játszani. Vajon kinek sikerül előbb felöltöztetni a hóemberét?

Végül pedig, ha van kedvetek, hallgassátok meg a gyerekekkel Frosty a hóember dalát:

Frosty the snowman
Was a jolly happy soul
With a corncob pipe and a button nose
And two eyes made out of coal.

Frosty the snowman is a fairy tale they say.
He was made of snow but the children know
How he came to life one day.

There must have been some magic in that
Old silk hat they found
For when they placed it on his head
He began to dance around.

Frosty the snowman
Was alive as he could be.
And the children say he could laugh and play
Just the same as you and me.

Frosty the snowman
Knew the sun was hot that day
So he said "Let's run and we'll have some fun
Now before I melt away."

Down to the village
With a broomstick in his hand
Running here and there all around the square
Saying "catch me if you can".

He led them down the streets of town
Right to the traffic cop
And he only paused a moment when
He heard him holler "Stop!"

For Frosty the snowman
Had to hurry on his way
But he waved goodbye saying "Don't you cry
I'll be back again some day."

Thumpetty thump thump
Thumpety thump
Look at Frosty go,
Thumpetty thump thump
Thumpety thump
Over the hills of snow.

Remélem, sikerült egy kicsit kedvet csinálni a téli angolozáshoz is. Ha hasznosnak találtátok a bejegyzést, osszátok meg barátaitokkal, ismerőseitekkel, hogy ők se maradjanak le a téli angolozós mókáról.

A gyertya- és hóemberkészítéshez kívánok Nektek legalább annyi örömöt, mint amennyi nekünk volt!


Ez az oldal DRUPAL rendszert használ
Címlap Back To Top