Chickenpox!!!

lamb with chickenpoxHúsvét után nem várt látogatók érkeztek hozzánk, mely újabb lehetőséget jelent az otthoni angolozáshoz. A vendégek magyarul a bárányokat idézik (akik hallgatnak), angolul viszont inkább a csirkéket juttatják eszünkbe. Kitaláltátok már, miről van szó? Hát persze, hogy bárányhimlősek lettünk!

Kedden este már mondogatta a Máté, hogy fáj a feje, de a nyűgösködést betudtam annak, hogy nem aludt délután, és estére nagyon elfáradt. Másnap reggel, mikor felébredt, egy furcsa folt volt az orra hegyén, kérdezte is a férjem tőle, hogy "Mátékám, beütötted az orrodat valahova?". Közelebbről is szemügyre vettem a dolgot, és látom ám, hogy nemcsak az orra hegyén piroslik furcsán, hanem az arcán több ismeretlen folt is van. Gyanakvó anyuka azonnal fölhúzta a gyerkőc pizsamáját, és akkor már szinte egyértelművé vált a dolog: a hasa és a háta is telis tele volt pici piros pöttyökkel, néhol a vízhólyagra emlékeztető "buborékokkal" a közepén. Fél órán belül már az orvos is diagnosztizálta, hogy bárányhimlővel van dolgunk. Előreláthatóan tehát májusra van programunk. :-) Mire mind a három gyereken végigmegy, itt lesz a nyár.

Kapva az alkalmon, megmutattam nekik ezt a mesét, amiben Topsy és Tim bárányhimlősek lesznek.

Emlékszem, amikor gimnazistaként a középfokú nyelvvizsgámra készültem, volt egy témakör, amit nagyon nem szerettem: Health - Az orvosnál. Unalmas, és megjegyezhetetlen volt a sok szó, és nem is nagyon érdekelt a téma, csak tudni kellett, hát megtanultam nagy kínlódva. A gyerekeim viszont kifejezetten élvezik az új szavak hangzását, és néhányat már teljes természetességgel, játszva mondogatnak is:
chickenpox - bárányhimlő
red spots - vörös foltok
rashes - kiütések
itchy - viszket

Esténként angolul megszámolgatom, hogy hol hány pöttyöt látok, így még a testrészeket és a számokat is átismételjük röpke 3-4 percben.

Azért természetesen van bennem egy kis anyai félelem is, de nagyon remélem, hogy megússzuk a dolgot mind a három gyereknél komolyabb szövődmények nélkül. Úgy tűnik, a Máté már túl van a nehezén. A második felvonás a másik két gyerekkel másfél hét múlva várható...


Ez az oldal DRUPAL rendszert használ
Címlap Back To Top