A zene szerepe a nyelvoktatásban

éneklés gitárral és hangszerekkel a bölcsis BEBE ANGOL-on A zene nagyszerű eszköz a nyelvoktatáshoz. Akik rendszeresen járnak a BEBE ANGOL foglalkozásokra, azok tudják, hogy milyen változatos témákban fejlődhet a gyermek szókincse mindenféle megerőltetés nélkül az angol gyerekdaloknak köszönhetően. Arról azonban ritkábban hallani, hogy az idegen nyelv elsajátításán kívül még mi mindenben játszik szerepet a zene.

1. A zene oldja a feszültséget, és jó hangulatot teremt.
Néha elő-előfordul, hogy egy gyermek rosszkedvűen érkezik a foglalkozásra. Emberből vagyunk, tele vagyunk problémákkal, fáradtak vagyunk. Ezer meg egy oka lehet, amiért valaki éppen "nincs jó passzban". Nemegyszer megfigyeltem, hogy ha elkezdődik az angol foglalkozás, és elkezdünk énekelni, pár perc alatt minden gond elszáll. Felszáradnak az öt perccel azelőtt hullott könnycseppek, és pár perc múlva már mosoly ül az arcokon, és mindenki örömmel énekel.

2. A zene kiegyensúlyozza az energiaszinteket.
Vannak félénkebb típusú gyerekek, akik bújnak az anyukájuk szoknyája alá, és vannak olyan gyerekek, akik viszont akár teljes hangbedobással uralnák a terepet, ha hagynánk. :-) 10-15 ovis vagy bölcsis kisgyerek esetén nem is olyan egyszerű ezt a szituációt kezelni. Ám ha felcsendül a zene, és jön egy Hokey Pokey, The Wheels On The Bus vagy más, mozgásra késztető dal, máris helyreáll a rend: a túlmozgásos lurkók "kitombolják" magukat, a félénkebb gyerekek feloldódnak.

3. A dalokkal nagyszerűen lehet érzékeltetni, hogy most valami másfajta feladat következik.
Ha csak a saját hangomat használhatnám, és szavakkal kellene jeleznem, hogy "Most alkossunk kört", "Üljetek le", stb, valószínűleg kiabálnom kellene, és a gyerekek fele nem is figyelne rám. Ha azonban beteszem a Make a circle dalt a magnóba, akkor már az első pár hang megszólalása után kész a kör, a dal végére pedig az egész csapat gyönyörűen ül körben, és kezdhetem a következő tevékenységet.

4. A dalok segítségével mindenki aktívan vehet részt az angolórán.
A BEBE ANGOL foglalkozásokon megfigyelhető, hogy a gyerekek ugyan még csak pár évesek, de az angoltudásukban már vannak különbségek. Vannak, akik otthon is sokat angoloznak, néznek angol meséket a TV-ben, vagy szívesen előveszik otthon is a foglalkozásokon tanultakat, másoknak erre kevésbé van ideje vagy lehetősége, mert például a szülő nem tud angolul, vagy egész nap dolgozik, és nem fér bele az időbe. Az éneklés egy olyan tevékenység, amit mindenki egyformán élvez, függetlenül attól, hogy nyelvileg milyen szinten áll. A kezdők már az első alkalommal bekapcsolódhatnak a mozgásba, ahogy a dalokat mutogatjuk, és közben fokozatosan ragad rájuk a nyelv, a haladók, akik már kívülről tudják a dal szövegét, élvezettel mutogatnak, táncolnak, és énekelnek, miközben tovább fejlődik a kiejtésük, intonációjuk.

5. A dalok segítségével pillanatok alatt átismételhetők olyan témák, amik már régen voltak a palettán.
Néha elkap a hév, és annyi, de annyi mindent szeretnék a gyerekekkel csinálni, de mindig rá kell jönnöm, hogy a 30-40 percbe nem fér bele minden. A dalokkal azonban mindig gyorsan feleleveníthető bármi, amivel szeretnék foglalkozni, és így állandóan észben van tartva minden téma. Ez még a nagyobbacskáknál is igaz. Ha a 10 és 12 éves magántanítványaim rosszul használják a jelen időket, és véletlenül keverik a Simple Present Tense és Present Continuous Tense képzéseit, akkor elég, ha eldúdolom nekik az első sort az Are You Sleeping vagy Do You Know The Muffin Man? angol gyerekdalokból, és már kapnak is a fejükhöz. Nekem meg nem kell újra a számat koptatnom, hogy hogyan is kérdezünk az adott igeidőben.

6. A dalok örökre ott maradnak a fejünkben.
Sokan azzal érvelnek, hogy nem érdemes ilyen korán nyelvet tanulni, úgyis mindent elfelejt a gyermek, és az iskolában kezdheti a nyelvtanulást előlről. Hát, ez nem igaz! A dalok valahogy sosem mennek ki az ember fejéből. Sem rövid távon, sem hosszú távon! Megfigyelhető, hogy egy-egy BEBE ANGOL foglalkozás után a gyerekek még másnap is a dalokat dudorásszák, és egész mondatok rögzülnek így a fejecskéjükben, aminek később még nagy hasznát veszik. Arról nem is beszélve, hogy egyre több felnőttől hallom, hogy az angoltudásának a nagy része dalokból származik.

Ezt a blogbejegyzést az a cikk ihlette, ami az Oxford University Press blogjában jelent meg, és az a Devon Thagard írta, aki a Super Simple Songs CD-k egyik szerzője. A teljes cikk elolvasható itt angolul, legörgetve pedig megtaláljátok a poszthoz írt hozzászólásomat is a BEBE ANGOL foglalkozásokkal kapcsolatban. A cikk utolsó mondatát szó szerint idézem, mert annyira találó arra, amit mi próbálunk csinálni nap mint nap a BEBE ANGOL foglalkozásokon: "A classroom full of songs is a warm classroom where students are getting lots of quality English input in a fun and easy-to-understand way."

Próbáltam mindenre kitérni a témával kapcsolatban, de ha bármi még eszetekbe jut, akkor írjátok le nyugodtan az észrevételeteket a hozzászólásban. Nagyon érdekes lenne hallani a Ti véleményeteket is.


Ez az oldal DRUPAL rendszert használ
Címlap Back To Top