FIRE!!! FIRE!!! :-)))

tűzoltóautó

Van egy téma, ami garantáltan minden gyereket lázba hoz, akár angolul, akár magyarul. Ha nem is mindenkit, a kisfiúkat egészen biztosan. Érdemes ezt kihasználni, ehhez nyújtunk most egy kis segítséget, hogy otthon is lehessen kicsit angolozni. Ezúttal szó szerint a tűzzel játszik, aki velünk tart. :-)

A múlt heti angol játszóházban készítettük ezt a tüzet a gyerekekkel. Nem egy nagy mű, körülbelül öt perc alatt elkészíthető, a gyerekek viszont féltve őrizték egész héten, sőt, még ma is kérték, hogy rakjuk ki a falra. Egy-két meggyűrt színes papír darabka, ragasztószalag, és már készen is vagyunk.

fire craft

Az első angol gyerekdal, ami a tűzről eszünkbe juthat, az az Ég a város, ég a ház is angol megfelelője, a London's burning. A gyerekek nálunk legalábbis így találkoznak először a tűzzel angolul.

London's burning, London's burning,
Fetch the engines, fetch the engines,
Fire, fire, fire, fire,
Pour on water, pour on water.

Sokféleképpen bevezethetjük ezt az angol dalt a gyerekeknek a repertoárjába.

DUPLO lángok célbalövéshez

Mi a kánikula miatt a múlt héten segítségül hívtuk a vízipisztolyokat és a DUPLO lángokat, és célbalövés közben gyorsan meg is tanultuk a dalt.

Van egy másik "tüzes" angol mondóka, amit akkor szoktak az angol gyerekek mondogatni, ha rájuk száll egy katicabogár, és nem akar magától elmenni.

kavics katicabogár

Ladybird, ladybird fly away home,
Your house in on fire and your children are gone,
All except one, her name is Ann,
For she crept under the frying pan.

(az amerikai gyerekek természetesen ezt is ladybug-gal mondják.)

Az egyik legnagyobb kedvence a gyerekeimnek a következő tűzoltós dal:

Az ideillő Peppa Pig epizód pedig The Fire Engine, melyből megtanulhatók a tűzoltóautó részei is:
a létra - a ladder (for climbing)
a fecskendő - a hose (for squirting water)
a csengő - a big bell (to ring)

S hogy mi a különbség a fire truck és a fire engine között? A haladók most megtudhatják ebből a videóból. (Holnap a biztonság kedvéért a hozzászólások között leírom magyarul is. :-) )

Ha pedig lesz időm, meg üres papír tojástartónk itthon, akkor megpróbáljuk ezt a létrás tűzoltóautót elkészíteni:

tűzoltóautó tojástartóból

Jó tűzoltást mindenkinek!

Akkor ahogy tegnap ígértem, leírom, hogy nagyjából mi a különbség a kétféle tűzoltóautó között.
A fire engine, ahogy az a nevében is benne van, nagyon erős motorral (engine) rendelkezik, és egy erős szivattyú van beleépítve, amivel a tömlő segítségével hatalmas mennyiségű vizet tud fecskendezni. A legtöbb ilyen fire engine-nek van egy óriási tartálya, amiben vízet vagy egyéb oltóanyagot szállít, hogy a helyszínre érkezve azonnal megkezdhessék az oltást, de van, amikor külső tűzcsapra csatlakoztatják őket, és onnan szereznek még több vizet.
A fire truck-nak ezzel szemben nincs víztartálya és szivattyúja, van viszont óriás létrája, és egyéb eszközök a mentéshez.


Ez az oldal DRUPAL rendszert használ
Címlap Back To Top