Szuper, és egyre szuperebb. Mi az? :-)

Super Simple Songs Itt a blogban már korábban említettem, hogy a tradícionális angol gyerekdalokon kívül olykor-olykor belecsempészek az ovis BEBE ANGOL foglalkozásba egy-két dalt egy nagyszerű csapattól, a Super Simple Songs CD-k megalkotóitól is. Ezek a dalok nemcsak színesítik az angol foglalkozásokat, de a gyerekeknek a mozgásigényét is nagyon jól ki lehet elégíteni velük.

Általában nem szoktam szeretni, amikor egy hagyományos gyerekdalt átírnak, és más szöveg társul egy már ismert dallamhoz, de ez a csapat valahogy nagyon érzi, hogy mit és hogyan lehet még kihozni az ismert gyerekdalokból. Egyszerűen fantasztikusan értenek a gyerekek nyelvén! Amikor egy kis mozgásra van szükség az angol foglalkozáson, akkor jöhet az Are You Sleeping dallamra épített Walking Walking, ami a gyerekek nagy kedvence, és legalább 8-10 féle mozgásforma elsajátítható belőle angolul. Ha azt szeretném, hogy szépen körben üljenek a gyerekek, mert mese következik, akkor beteszem a magnóba a Make a circle dalt, és már énekeljük is a London Bridge dallamára. Az abszolút favorit pedig a Hokey Pokey, ami az eredeti dalnak egy olyan átdolgozása, hogy kiszedték belőle a nyelvileg felesleges elemeket (a refrént), telerakták viszont hasznos angol kifejezésekkel, amikre kiválóan lehet táncolni, és bohóckodni. Hát igen, a humor az nagyon fontos az angoltanuláshoz is! A gyerekek imádják ezt a dalt (is).

Egyetlen kifogásom volt csak a Super Simple Songs CD-kel kapcsolatban: néha bizony elég hamisan énekelnek a felvételeken, főleg a Tanja nevű hölgy, úgyhogy hiába volt nyelvileg jó, amit csináltak, egyik-másik dal egyszerűen élvezhetetlen volt a füleimnek. Valószínű, hogy ezt ők is észrevehették (mármint azt, hogy hamis, nem azt, hogy ez az én füleimnek kellemetlen volt), mert nagy örömömre a legújabb alkotásaikon már egy másik hölgy énekel, akinek mérföldekkel kellemesebb, tiszta hangja van.

Tegnap töltötték fel a youtube-ra a Row, Row, Row Your Boat feldolgozásukat, ami nagyszerűre sikeredett. Ha eddig szuper volt a munkájuk, akkor ez extra szuper, mind zeneileg, mind pedig a képi világát illetően. Nézzétek csak!

Fantasztikus megoldás, hogy a gyerekeket ilyen kreatívan bevezetik a kánonok világába! Először egy szólamban énekelnek, majd kétszólamúvá válik a dallam, végül jön a lényeg: ez a tradícionális angol gyerekdal egy tipikus kánon, amit ők képileg úgy festettek alá, hogy a négy szólamot a négy évszak képei reprezentálják, és ahogy véget ér egy-egy szólam, úgy tűnik el a négy részre osztott képernyő megfelelő kis képe is. Engem teljesen lenyűgözött ez a megoldás!

A múltkor a facebookon meséltem, hogy amikor az Are You Sleeping dalt elénekeltük az utolsó bölcsis BEBE ANGOL foglalkozáson kánonban is a szülőkkel a gyerekeknek, akkor a Máté fiam reakciója az volt, hogy "Anya, ez most valahogy nem volt jó, mert nem egyszerre énekeltétek!". Jót nevettem rajta. Akkor hallott életében először kánont, és utána meséltem el neki, hogy tulajdonképpen mi is az a kánon. Most már rutinos volt, ugyanis amikor a fenti videót nézte, rögtön meg is jegyezte, hogy "Anya, ugye ez most megint egy kánon?" Biztos, hogy az ötletes képi világ is hozzájárult a felfedezéséhez!

Imádnivaló a másik kettő nemrég megjelent Super Simple Songs videó is.

Amióta Gergő ezt a Hickory Dickory Dock feldolgozást látta, bármelyik másik feldolgozás végén hiányolja és követeli az elefántot (a poént):

A Twinkle Twinkle Little Star videójuk a kis bagollyal és az édesded gyerekhanggal pedig nem csoda, hogy a youtube-ra felkerülése után alig pár héttel magasan lekörözte az addigi nézettségi rekordot magáénak tudó Wiggles Twinkle-feldolgozását, pedig az is nagyon jó volt.

Kívánjunk még sok kreativitást, erőt, kitartást ennek a különleges csapatnak, fantasztikus munkát végeznek a kisgyermekkori nyelvtanulás területén, tele zseniális ötletekkel, hatalmas szaktudással, elhivatottsággal, és nagyfokú gyerekszeretettel. Csak így tovább!!!

Kezeket fel, ha ugyanígy gondoljátok, mint én! :-)


Ez az oldal DRUPAL rendszert használ
Címlap Back To Top