Tanuljunk az országokról, zászlókról angolul, játékosan a gyerekekkel

Sajnos az idén valahogy kevesebb időm és energiám jut a blogírásra, mint korábban, de ígérem, nem hagyom abba, és a leglényegesebb mozzanatokról továbbra is olvashattok majd. Van egy téma, aminek a megírását már ezer éve görgetem magam előtt. Már rengeteget játszottunk angolul a földrészekkel, országokkal, zászlókkal kapcsolatban itthon a gyerekekkel, dióhéjban most igyekszem ezekről egy rövid összefoglalót írni, hátha másnak is kedve támad "angolul okosodni" a nagyvilágról.

Talán legelőször akkor jött elő a téma, amikor az olimpiát néztük a tévében. Akkor kezdtek ugyanis érdeklődni a gyerekeim az egyes országok, és azok zászlói iránt.

Ötlet 1: Zászlókészítés, avagy párosítsuk az országok neveit a megfelelő zászlóval

A netről kinyomtattam néhány ország zászlaját, lelamináltam a papírokat, kivágtam, a fa csipeszekre pedig országneveket írtam. Feladat: párosítsd a zászlórudat a megfelelő zászlóval.

Ötlet 2: Helyezd el az elkészült zászókat a világtérképen

Itt először már annak is nagyon örülhetünk, ha eltalálják a megfelelő kontinenset. 2-3 kör játék után azonban már nagyon profik lesznek a gyerekek!

Ötlet 3: Játsszunk angolul a neten

Böngészés során az alábbi remek oldalakra bukkantam:

www.yourchildlearns.com/map-puzzles.htm
Ez egy térkép-kirakó, ahol a gyerkőcnek meg kell találnia az egyes országok helyét a térképen. Kezdjétek Európával, és válasszátok az easy verziót. Máté már határozottan profibb a témában, mint én!

www.yourchildlearns.com/megamaps.htm
Innen pedig óriás térképeket tudtokkinyomtatni, amire aztán ki lehet tűzni a zászlókat.

www.primarygames.com/socstudies/countries/games/flags/start.htm
Ezzel a játékkal további lehetőséget adunk gyermekeinknek, hogy játszva sajátítsák el az országok neveit angolul, és megtanulják, melyik országnak milyen zászlója van. Ti hány kérdésre találjátok el a helyes választ a 15-ből első nekifutásra?

www.guesstheflag.com
Ha az előző nem ment elég jól, akkor itt további gyakorlási lehetőséget találhattok.

www.infoplease.com/countries.html
Akinek pedig kedve van, az egyes országokról bővebben is olvashat itt.

Ötlet 4: World Map Twister

Lazításnak pedig itt egy remek ötlet, amit kis kreatívkodással Ti is megvalósíthattok, csak egy üres lepedő kell hozzá, amire rárajzoljátok a kontinenseket. Ismeritek a Twister játékot, ugye? Hát, ez most annak egy továbbvitt verziója. Nagyon élvezték a gyerekek, és remekül szórakoztak, miközben sokat tanultak.

Twister variáció - tanuljunk játékosan a kontinensekről angolul

Ugye, mennyivel jobb, ha így tanulják meg az országok neveit angolul a gyerekek, mintha egy szótárfüzetből magolnák őket? És még a földrajzi ismereteik is bővültek. Hm... Szeretem az ilyen "több legyet egy csapásra" dolgokat. És mennyivel szórakoztatóbb, mint tankönyv fölött gubbasztva az agyunkba tuszkolni a sok információt...


Ez az oldal DRUPAL rendszert használ
Címlap Back To Top