Első mérhető sikerélmény: sikeres angol középfokú nyelvvizsga 15 évesen

Már egy jó ideje nem írtam ide a blogba semmit, most azonban egy olyan mérföldkőhöz érkeztünk, aminek muszáj, hogy írásban is nyoma legyen. Ebben a Kossuth Rádiós bejegyzésben meséltem már egy kislányról, akinek 17-18 éves korára angol felsőfokú nyelvvizsgát borítékoltam. Jelentem, megvan az első, papírral is mérhető sikerélményünk: Laura kezében 15 évesen ott a Cambridge-i angol középfokú nyelvvizsga, az FCE vizsga tinédzsereknek szóló változata, a "First for Schools", mely nemcsak Magyarországon, hanem az egész világon ismert és elismert B2-es (középfokúnak megfelelő) szintű nyelvvizsga angolból. Mostantól tehát tényleg nincs megállás a felsőfokúig!

Na, de ne szaladjunk annyira előre, inkább tekintsünk egy kicsit vissza a múltba.

Laura körülbelül 9 éves volt, amikor elkezdtem vele foglalkozni. Ahogy arról már többször is olvashattatok a blogban, pont ekkor, 9-10 éves kor körül jön el az ideje annak, hogy megkezdődhet a hagyományos, tudatos nyelvtanulás, a nyelvtani szabályok magyarázásával. Addig "csak" úgynevezett nyelvelsajátításról beszélünk, amikor a kisgyermek nem tudatosan tanul, hanem utánzás alapján elsajátít szavakat, kifejezéseket, mondatokat az idegen nyelvből, ha biztosítjuk számára az ingereket. Nem szabad azonban lebecsülni ennek a szóbeli kezdő szakasznak a jelentőségét! Laurával szerencsém volt, mire hozzám került, már nagyon szépen rá volt hangolódva a füle az angol nyelvre, sok szót tudott, csak éppen az önálló mondatalkotásra nem volt még képes.

Mivel az általános iskolában csak németül tanult, minden felelősség rajtam volt, aminek a hullámvölgyekben (mert azok persze voltak!) éreztem is a súlyát. Most viszont hihetetlen büszkeséggel tölt el, hogy elmondhatom, hogy szinte mindent csakis tőlem tanult angolul. Nem sok tanárnak adatik meg ez az életében, hogy kezdő szintről ő egyedül juttatja el a diákot a középfokú nyelvvizsgáig. Általában rengeteg tanárváltás, különórák végtelen sora előzi meg a sikeres nyelvvizsgát. Most azonban ketten csináltuk végig az egészet. Ami pedig felbecsülhetetlen: úgy érzem, hogy Laura középfokú nyelvvizsgája valódi tudást takar, igazi, használható nyelvtudást rejt, nemcsak egy jó kis papírt.

Természetesen a fejlődése az első perctől kezdve mérhető volt. Segítségül olyan tankönyveket használtunk alapul, amikből az iskolában is tanulnak a gyerekek, pl a "Project 3rd edition" 1,2,3,4, valamint a "New English File Intermediate", sok-sok kiegészítő anyaggal. Az utolsó fél év nagy hajrá volt, akkor már célirányosan a Cambridge-i nyelvvizsgára felkészítő könyvet vettük, a Complete First for Schools-t.

Nagyon nagy munka áll mögöttünk, főleg az utolsó év volt húzós, viszont 13-14 évesen már sikerült olyan szintre eljutni, hogy Laura képes volt az önálló tanulásra is. Na, nem úgy, mint gondolnátok, soha nem volt az a fajta, aki nekiáll szavakat magolni egy szótárfüzetből. Hát akkor hogyan? Elkezdett a saját érdeklődésének megfelelő sorozatokat nézni angolul az interneten, kezdetben felirattal, később már arra sem volt szüksége. Mondanom sem kell, hogy ennek köszönhetően ugrásszerűen fejlődött a kommunikatív készsége angolból.

Nagyon szerencsések a mai gyerekek. Az internetnek köszönhetően házhoz jönnek az idegen nyelvek, csak ki kell nekik nyitni az ajtót, hogy bejöhessenek. Aztán mindenki a kénye-kedve szerint válogathat az érdeklődésének megfelelően. Itt a YouTube, ott vannak a jobbnál jobb TED előadások, remek (és kevésbé remek) sorozatokat lehet angolul nézni, stb. A mi időnkben mi volt? A szerencsésebbeknek sikerült lemásolni egy-egy magnókazettát, aztán ennyi. Maradt a tanár nyelvtudása mintának. Hm...

Szóval akármekkora is a gyermek, én mindenkit arra bíztatok, hogy teremtsetek nekik lehetőséget, hogy elmerülhessenek az angol nyelv világában. Keressetek bátran nekik anyagokat, hadd hallják minél többet ezt a gyönyörű, dallamos nyelvet.

Kedves Laura! Rád pedig hihetetlenül büszke vagyok, és egész életemben büszke leszek! Nagyon nagyon sokat tanultam Tőled! Köszönöm!


Ez az oldal DRUPAL rendszert használ
Címlap Back To Top