Süssetek mézeskalácsot!

mézeskalács A héten tartottuk a 2011-es év utolsó BEBE ANGOL foglalkozásait. Karácsonyi ajándékként minden csoporthoz készültem egy kis meglepetéssel is: a gyerekek nagyon örültek a Mystery Box-ban rejlő sütiknek. Többek kérésére most megosztom a mézeskalácsunk receptjét. Talán még nem késő, még van egy teljes hét karácsonyig.

Hozzávalók a tésztához:
• 500 g liszt
• szódabikarbóna (kb fél tasak)
• 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
• 1 narancs reszelt héja
• 1 citrom reszelt héja
• 1 tojás + 2 tojássárgája
• 2 evőkanál frissen facsart narancslé
• kb 130 g méz
• 100 g vaj
• 15 dkg porcukor

Díszítéshez:
• 1 tojásfehérje
• sok porcukor (kb 15 dkg)

Elkészítés:

A vajat a mézzel és a porcukorral kis lángon felolvasztjuk, majd hűlni hagyjuk. (erkély, ablakpárkány, stb.)

így készül a mézeskalács

Ezalatt egy tálban összekeverjük a szárazanyagokat (liszt, szódabikarbóna, mézeskalács fűszerkeverék, reszelt narancshéj, reszelt citromhéj), majd beleteszünk a tálba még egy egész tojást, és még 2 másik tojásnak csak a sárgáját (a fehérjét tegyük hűtőbe, az majd kell a díszítéshez!), 2 evőkanálnyit a narancs levéből, végül a kihűlt mézes egyveleget, és az egészet a gépi habverővel, a spirálos dagasztókarjait használva összedolgozzuk.

így készül a mézeskalács

így készül a mézeskalács

így készül a mézeskalács

Ezután a masszát folpackba csomagoljuk, és legalább 6-8 órára betesszük a hűtőbe pihenni. Érdemes a masszát egy nappal korábban elkészíteni, és egy éjszakai pihenés után szaggatni a formákat, de már úgy is készítettük, hogy reggel kikevertük a masszát, és este szaggattuk.

így készül a mézeskalács

így készül a mézeskalács

Ha letelt a pihenőidő, akkor lisztezett deszkán a tésztát kinyújtjuk kb 3-4 mm vastagságúra, és a formákkal kiszaggatjuk. Itt jól jön egy-két segítő gyerekkéz, nagyon élvezik, és lehet közben angolozni is egy kicsit! :-)

a gyerekek készítik a mézeskalácsokat

a gyerekek készítik a mézeskalácsokat

mézeskalácskészítés és angol nyelvtanulás

Közben persze záporozhatnak a kérdések angolul:

What are you making?
What is it?
What's this?
Is it a star/moon/heart/Christmas tree/reindeer/bell/mushroom?

Néha érdemes becsempészni egy-két vicces kérdést is, amin meglepődnek, és felnevetnek, hogy hogy képzelünk ilyet:
Is it a monkey/dinosaur/crocodile?

Aki pedig nem beszél angolul, vagy bátortalannak érzi magát ahhoz, hogy angolul beszélgessen a gyermekével otthon, az azzal is rengeteget tud a gyermekének nyújtani, ha "csak" énekelnek angol gyerekdalokat a mézeskalács készítése közben. (Twinkle Twinkle Little Star, Jingle Bells, Are You Sleeping, Rudolph the red-nosed reindeer, Little Snowflake, stb.)

A kiszúrkált formákat aztán sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. (Nyugodtan újra és újra össze lehet gyúrni a maradék tésztadarabkákat, és újra kinyújtani a tésztát.) Előmelegített sütőben 180 fokon több részletben kb 10-10 perc alatt kisütjük, hűlni hagyjuk.

a gyerekek készítik a mézeskalácsokat

a gyerekek készítik a mézeskalácsokat

mennek a sütőbe a mézeskalácsok

A díszítéshez a tojásfehérjét a porcukorral jó sokáig kemény habbá verjük, majd egy fogpiszkálóval kilyukasztott zacskóba kanalazzuk a masszát, és pár év próbálkozás alatt kitapasztaljuk, hogy hogy is lehet egyre szebb és szebb mézeskalácsokat gyártani. A történetnek ezért soha nincs vége… :-)

díszítjük a mézeskalácsokat

díszítjük a mézeskalácsokat

díszítjük a mézeskalácsokat

díszítjük a mézeskalácsokat

Ha megszilárdult a díszítés, tegyük az elkészült mézeskalácsokat zárt dobozba. Így hetekig, akár hónapokig is eláll. Ugye, milyen jó, hogy már hetekkel a karácsonyi sürgés-forgás előtt is elkészíthető?

Mystery Box, Mystery Box,
What's inside the Mystery Box?

What's inside the Mystery Box?

GINGERBREAD is inside the Mystery Box!!! A star, a bell, a Christmas tree, a snowflake, etc.

mézeskalács

S bár a legtöbb csoportban elfelejtettem fényképezni, pedig nálam volt a gép, a csütörtöki manócskákat sikerült megörökíteni:

mézeskalács a babaangol foglalkozáson

mézeskalács a babaangol foglalkozáson

mézeskalács a babaangol foglalkozáson

mézeskalács a babaangol foglalkozáson

Az adventi naptáras bejegyzésben már említettem, hogy a sok ajándék helyett mennyivel fontosabb a gyerekeknek a jelenlétünk, a törődésünk. A mézeskalács sütés igazi családi program lehet, amiben mindenki kiveszi a részét. Az illat, amely pedig a sütés közben belengi a lakást, egyértelműen megadja az ünnepváró hangulatot.

Remélem, sikerült kedvet csinálnom a mézeskalács készítéséhez. Hogy egyszerűbb dolgotok legyen, a receptet itt tudjátok magatoknak letölteni, és kinyomtatni.

Jó étvágyat kívánok hozzá, és sok-sok örömteli éneklést angolul!

Na és persze ne felejtsétek el megosztani a receptet barátaitokkal, ismerőseitekkel! :-)

+1 tipp:
Nagyobb gyerekekkel nézzük meg együtt a mézeskalács emberke meséjét (The Gingerbread Man). Ugyan a gépi hang egy picit zavaró lehet, de a történetnek ez mégis egy jó, egyszerű feldolgozása, szép illusztrációkkal. A szöveg is jól látszik, úgyhogy akár fel is olvashatjuk a gyermekünknek, miután a hangszórót kikapcsoltuk.

Szuper a recept! Nagyon jól sikerült! És milyen jó móka volt :) Még nekem is ízlik, pedig én nem rajongok a mézeskalácsért. Csinálhatunk egy újabb adagot, mert karácsonyra nem is marad :)

Szuper! Nálunk is 2-3 adag szokott készülni minden évben, igaz, abból azért a tanítványoknak is szokott jutni.

Köszi, épp most készülünk az első mézeskalácsunkra. Nagyon hasznos bejegyzés volt!

Sok sikert hozzá! Örülök, hogy hasznosnak találtad a bejegyzést.


Ez az oldal DRUPAL rendszert használ
Címlap Back To Top