Nyomdázzunk angolul!

gyereknyomda Az egyik leggyakoribb kérdés, amit a zenés angol foglalkozásaimra járó lelkes szülőktől kapok az az, hogy hogyan lehet minél észrevétlenebbül tudatosítani az angol gyerekdalokból és mondókákból már ismert szavakat a gyerekekkel, és esetleg még 1-2 új angol szót becsempészni. Erre az egyik legegyszerűbb mód a nyomdázás.

Most már ugyan szép nyári idő van odakint, de két hete még nem így volt. Esős, borús, szeles napokra jó, ha van a fiókban vagy a polcon egy-két jó minőségű nyomdakészlet. Mit is tartok jó minőségűnek?

1. Én személy szerint ki nem állhatom az olyan nyomdákat, amikben cserélgetni kell a hajlékony műanyag betétet, nem is tudom, a gyártók hogy gondolták, hiszen rengeteg idő elmegy a tintás betétek cserélgetésével, és bosszankodhatunk, hogy tiszta tinta lett a kezünk. Arról nem is beszélve, hogy a gyerekek meg mindent összekennek vele. Sokkal jobbak azok a nyomdák, ahol nem kell cserélgetni a betétet, hanem minden egyes darab külön használható a maga kis fogantyújával. Kedvencem az a fajta, aminek a növényes része még az én gyerekkoromból származik, de sokszor látom mostanában az üzletek polcain a vadállatos és a háziállatos készleteket is.

angolul nyomdázunk

2. Fontos, hogy helyesek legyenek a képek, egyértelműen látszódjon, hogy mit ábrázolnak, hogy a gyerekek örömüket lelhessék abban, hogy azonnal felismerik, amit alkottak.

dog!... pig! ... cow! ...lion!!!

Legnagyobb örömömre legutóbb már Gergő is angolul adott hangot az örömének, és röpködtek az angol állatnevek:

dog!... pig! ... cow! ...lion!!!

Itt azért felkaptam a fejem: mit keres az oroszlán a tanya állatai között?

What? A lion as a farm animal? Let me see ...

.....oh, it's a CAT! :-)

állatos nyomda

Amíg a gyerekek szabadon alkottak, támadt egy ötletem, és gyorsan én is nyomdáztam egy sorozatot.

állatos nyomda

Szétvágtam a lapot úgy, hogy minden egyes állatka külön kis papíron szerepeljen, majd elővettem két színes lapot, hogy külön lehessen válogatni a kettő és a négylábú állatokat. A kisgyerekek imádnak szortírozni, érdemes ezt kihasználni!

állatos nyomda

El tudjátok képzelni, micsoda lehetőség ez az állatnevek gyakorlására! Minden állat neve legalább 3-szor elhangzik, mire a helyére kerül! (What's next? A peacock? Where should we put the peacock? How many legs has a peacock got? stb.)

Máté nagyon élvezte a válogatást, különösen, miután megalkotta a maga vicces verzióját: direkt rossz helyre tett minden állatot, amin aztán jókat nevetett. :-)

állatos nyomda

állatos nyomda

Volt értelme ennek a feladatnak, és nemcsak angolozás szempontjából! Megtanultuk ugyanis, hogy az egérnek van lába, mégpedig 4, mégha nem is látszik. :-) Eddig ez valahogy nem tudatosult. Próbáljátok ki Ti is a gyerekeitekkel! Kérdezzétek meg tőlük: Hány lába van a kacsának? Hány lába van a lónak? És hány az egérnek? Kíváncsi vagyok, mit mondanak rá!

Amúgy tegnap a Balcsin voltunk, és egy 4-5 év körüli kisfiú a mólón mellettem épp azt kérdezte az apukájától, hogy "Apa, a hattyúnak van lába?". Tehát ne vegyük készpénznek, hogy a gyerkőc tud azokról a lábakról is, amik nem látszódnak! :-)

Természetesen Gergő is meg akarta csinálni a szortírozást, úgyhogy ha véletlenül a kistesó vagy unokatesó is be akar kapcsolódni a játékba, az külön jó, hiszen újra elhangzik legalább háromszor minden egyes állat neve angolul.

állatos nyomda

Akik ismernek, gyakran hallhatják tőlem, hogy mivel a kisgyermekkori nyelvelsajátításnak az alapja az utánzás, fontos, hogy minél több ingert halljanak angolul a gyerekek anélkül, hogy erőltetnénk, hogy ők maguk angolul beszéljenek. Ha sokszor hallanak valamit, előbb-utóbb ők is megszólalnak angolul. Erre a nyomdázás, és ez a feladat nagyszerű lehetőség!

állatos nyomda


Ez az oldal DRUPAL rendszert használ
Címlap Back To Top