What's the time, Mr Wolf? - kiváló a játékos angolozáshoz

What's the time, Mr Wolf? Az iskolás BEBE ANGOL csoporttal a Hickory Dickory Dock angol gyerekdal kapcsán elkezdtünk ismerkedni az órával angolul. Ha ezt is játékosan akarjuk csinálni, akkor szerintem nincs is jobb annál, mint néhányszor eljátszani az angol gyerekek körében nagyon kedvelt What's the time, Mr Wolf? játékot, akár a szabadban, akár bent a szobában, társasjáték formájában.

Az eredeti angol játékot leginkább kint, az udvaron vagy egy parkban érdemes játszani, ahol sok hely van a szaladgáláshoz, ugyanis ez a játék tulajdonképpen egy fogócska. Egy gyereket kiválasztunk, ő lesz a farkas (Mr Wolf), aki háttal áll, jó messze a többi gyerektől. Tőle kérdezik a gyerekek, hogy "What's the time, Mr Wolf?" (Hány óra van, farkas koma?), amire a farkas válaszol, például azt mondja, hogy "It's 2 o'clock." (2 óra van.) Ekkor a gyerekek 2 lépést lépnek előre a farkas irányába, majd újra felteszik a kérdést: "What's the time, Mr Wolf?". Válaszul azt kapják például, hogy "It's 6 o'clock.", és akkor nagyon csendben 6 lépést tesznek előre, stb. A cél az, hogy titokban elérjék a farkast. Igen ám! Csakhogy a farkas, ha érzi, hogy valaki már a közelében van, akkor ahelyett, hogy egy adott időpontot mondana, azt is kiálthatja, hogy "It's Dinner Time!" (Vacsi idő!), amikor hirtelen megfordul, és megpróbál valakit elkapni a gyerekek közül, akik eszeveszetten menekülnek vissza a startvonalhoz. Ha sikerül valakit elkapni, akkor ő lesz a következő Mr Wolf.

A gyerekek imádják ezt a játékot, és hihetetlenül jó a játékos nyelvtanuláshoz is, hiszen rengeteg benne az ismétlés, és tele van izgalommal.

Érdekes megfigyelni, hogy a gyerekek személyisége is mennyire megnyilvánul a játék során: vannak, akik bátran óriási nagyokat lépnek előre, hogy minél előbb elérhessék a farkast, vannak, akik viszont kerülik a kockázatot, és a biztonságra hajtanak, kicsi lépéseket tesznek, hogy könnyen vissza tudjanak menekülni, ha esetleg jön az éhes farkas.

Nemrég sikerült beszereznem az egyik kedvenc játékboltomból egy Orchard Toys társasjátékot, aminek éppen ez a címe, hogy "What's the time, Mr Wolf?". Az Orchard társasok nagyszerűségéről már korábban olvashattatok itt a blogban, és ez a játék is csak növeli az Orchard Toys társasok iránt érzett bizalmamat. Teljesen lenyűgöznek a játékszabályok, ahogy egy kis furfanggal egy végtelenül egyszerű játékot megbolondítanak, és hihetetlenül élvezetessé tesznek. Minden elismerésem a játékok megalkotóinak!

A What's the Time, Mr Wolf? Orchard társasjátékot 2-6 játékos játszhatja, akiknek az életkora ideálisan 5 és 9 év közé esik. A cél az, hogy elsőként érjünk el a Nagyi házához úgy, hogy megmenekülünk az erdőben garázdálkodó éhes farkastól. A játék tartozéka egy dobókocka, és egy óra, aminek a mutatója egy pörgettyű. Először a dobókockával kell dobni, ami megmutatja, hogy mennyit lépjen a farkas, majd elhangzik a kérdés, "What's the time, Mr Wolf?", ekkor pedig a pörgettyűt kell megforgatni. Ha 1-11 közé pörgetünk, akkor a bábunk annyit megy előre, amennyit pörgettünk, ha viszont 11-1 közé mutat a mutató, akkor viszont "It's Dinner Time!"! Ekkor a farkas odamegy a hozzá legközelebb eső bábuhoz, és visszaküldi a starthoz, hacsaknem még megvan az illetőnek az egyetlen mentség-eledele, amivel jóllakatja a farkast, és ekkor a helyén maradhat, nem kell visszamenni a startvonalhoz.

What's the time, Mr Wolf? - társasozás az iskolás BEBE ANGOL foglalkozáson

What's the time, Mr Wolf? - társasozás az iskolás BEBE ANGOL foglalkozáson

What's the time, Mr Wolf? - társasozás az iskolás BEBE ANGOL foglalkozáson

What's the time, Mr Wolf? - társasozás és játékos angolozás otthon

What's the time, Mr Wolf? - társasozás és játékos angolozás otthon

Mondanom sem kell, mennyire élvezik a gyerekek ezt a társast. Van benne egy nagy adag szabadság, a farkast ugyanis akármerre lehet mozgatni (előre, hátra, sőt, még a titkos erdei ösvényen is), így az ügyesebb, tudatosabb játékosok már jól "ki tudnak tolni" az ellenféllel, van viszont a játékban egy jó nagy adag véletlen, izgalom, főleg a pörgettyűnek köszönhetően, így az ovisok és a kisiskolások egyaránt remekül szórakozhatnak, miközben észrevétlenül akarva akaratlanul rájuk ragad az angol nyelv. (What's the time, Mr Wolf? It's ... o'clock. It's Dinner Time!)

Haladókkal, angolul olvasni tanulókkal természetesen ezt a témát is tovább lehet fejleszteni, például a kizclub oldaláról letölthető anyaggal.

Ovis gyermekünkkel azonban játsszuk kedvünkre a szabadtéri verziót. Ha játszótérre megyünk, akkor a már jól ismert játszóteres angol dalok mellett a What's the time, Mr Wolf? is nagyszerű lehetőséget biztosít a játékos angolozáshoz.


Ez az oldal DRUPAL rendszert használ
Címlap Back To Top