Nyári szünet van, a szülőkre hárul a nagy feladat, hogy hasznos és egyben élvezetes elfoglaltságot biztosítsanak a gyerekeiknek. Nem könnyű ez, főleg, ha még az időjárás sem kedvező, és az eső miatt a négy fal közé szorulunk. Ilyenkor jön a mentőöv: főzzünk egy adag sóliszt gyurmát! Garantáltan élvezi a 2 és a 8 éves is.
A boltban kapható gyurmához képest az az előnye, hogy rendkívül puha, nem ragad, és jól formázható, így a gyerekek nagyon szeretnek vele gyurmázni. A bolti változat néha olyan kemény, hogy semmit sem tudnak vele kezdeni a pici kezecskék. Arról nem is beszélve, hogy a házilag főzött gyurma egészségre nem ártalmas, csak természetes anyagot tartalmaz, minimális az előállítási költsége, 10 perc alatt elkészíthető, és az elkészítés után 1 hónapig eláll a hűtőszekrényben egy rámás vagy egy jégkrémes dobozban.
A főzött sóliszt gyurma receptje a következő:
Hozzávalók:
- 20 dkg liszt (20 dkg flour)
- 10 dkg só (10 dkg salt)
- 2 mokkás kanál citromsav (E330) (2 coffee-spoons of citric acid)
- 1 evőkanál olaj (1 spoon of oil)
- 3 dl víz (3 dl water)
- 1 dobozka ételfesték (food colouring)
Először egy kisebb fazékban keverjük össze a szárazanyagokat (liszt + só + citromsav), valamint egy mérőkancsóban keverjük össze az ételfestéket a vízzel.
Ezután tegyünk a lisztes fazékba egy evőkanál olajat, öntsük rá a színes vizet, és egy fakanállal keverjük simára a masszát.
Az edényt tűzre tesszük, majd takaréklángon, állandó keverés mellett főzzük a tésztát. Vigyázat! Hirtelen sűrűsödik! Ha besűrűsödött, és a felületén is megfőtt a tészta (kicsit fényesebb lett a színe), akkor tegyük az edényt a hideg konyhakőre.
Ha picit hűlt, és olyan hőmérsékletű, hogy már hozzá tudunk érni, az edényben gyúrjuk át kézzel a masszát, dolgozzuk bele az edény faláról is a tésztát, amennyire csak lehet. Ha összeállt, akkor emeljük ki a tésztát a lábosból, és gyúrjuk tovább, amíg sima és rugalmas nem lesz.
Készen is van a főzött só-liszt gyurma. Ugye, milyen egyszerű? Szerintem a bolti gyurma labdába sem rúg mellette, ráadásul fillérekért van. (A főzőedényt azért gyorsan áztassuk be, hogy könnyen el lehessen majd mosogatni.)
Zárt dobozban (pl jégkrémes dobozban) hűtőszekrénybe téve ez a fajta gyurma hosszú hónapokig is eláll, de néhány hetenként érdemes egyszer-egyszer átgyúrni, mert különben a só kiül a szélére.
S hogy mi tegnap délután mi mindent alakítottunk a piros gyurmánkkal?
A Kicsi egy kicsit csipegetett ...
... majd kutyakozmetikázott :-)
... majd kürtős kalácsot gyártott.
A Középső csíkos palacsintát gyártott ...
... virslit sütött (Three Fat Sausages sizzling in the pan)...
... és süteményt készített (Pat-A-Cake).
A Nagy pedig a délelőtti Tropikáriumi élményeit öntötte formába, így készült el a medúza és a tengeri kagyló a főzött só-liszt gyurmából.
Anya pedig minden rejtett érzékét előbányászta a szobrászathoz, és legyártotta a Baa Baa Black Sheep után szabadon a Baa Baa Red Sheep főszereplőit. Remélem, azért fel lehet ismerni. :-)
Végül pedig egy kis játékos matekozás következett: kiraktam 15 szem ribizlit, amit az ötévesemnek számok szerint be kellett pakolni a kosárkákba.
Minden kosárkába annyi szem került, amennyit az alatta lévő szám mutat.
Utána felcseréltem a számok sorrendjét, úgy kellett újra bepakolni a ribizliket, de Máténak ez is "bébikönnyű" volt. (A feladat nehézségi szintjét ő maga ítélte meg ezzel a szóval.)
Természetesen nem lehetett kihagyni a halacskás One, Two, Three, Four, Five nótát sem, ha már a számoknál kötöttünk ki.
Mielőtt letakarítottuk volna az asztalt, Gergő még szabadon szúrkált a sütikiszúró formákkal, és közben angolul énekelt. Magától! Én nem kértem rá! A képet nézve kitaláljátok, hogy vajon melyik angol gyerekdalokat?
Néhány héttel ezelőtt már meséltem egy másik só-liszt gyurmázós élményünkról, amikor épp a bárányhimlő miatt voltunk szobafogságban. Az is egy nagyon kellemes délután volt, amit utána még sokáig emlegettek a gyerekek.
Szeretem a nyári szünetet, amikor nem kell időre rohanni sehova, magunk osztjuk be az időnket úgy, ahogy az nekünk kényelmes. Ilyenkor jut idő ilyen dolgokra is, ami jót tesz az anyák és a gyerekek lelkének, fejleszti a finommotorikát, és ha nem is látszik, de még tanulunk is valamit. Közben pedig igazán jól érezzük magunkat!
Remélem, sikerült kedvet csinálnom egy kis só-liszt gyurmázáshoz, és már szaladtok is a konyhába! :-)
Előtte viszont, ha tetszett a cikk, gyorsan osszátok meg ismerőseitekkel a facebook-on és az iwiw-en, hogy minél több anyuka kipróbálhassa a saját készítésű gyurmát a csemetéjével.
Friss hozzászólások
9 év 41 hét
9 év 41 hét
9 év 41 hét
9 év 41 hét
10 év 24 hét
10 év 24 hét
10 év 42 hét
10 év 42 hét
11 év 6 hét
11 év 6 hét